VIDEO Inteligența artificială care te poate vedea prin pereți

de: George Stanciu
15 06. 2018

Inteligența artificială are o prezență din ce în ce mai semnificativă în diverse domenii de tehnologie și știință, iar unele aplicații sunt mai mult decât intrigante.

O nouă inteligență artificială, ajutată de semnale radio, a reușit să ofere cercetătorilor posibilitatea de a vedea oameni prin pereți. Într-adevăr, sună ca o tehnologie pe care mascații sigur ar vrea s-o aibă înainte să-ți dărâme ușa, dar are scopuri mult mai nobile de atât. Tehnologia este deja folosită într-un mod interesant: pentru a monitoriza mișcările pacienților cu Parkinson în casele acestora.

Semnalul radio folosit de sistem e similar cu cel de la Wi-Fi, doar că are intensitate mai slabă. Sistemul funcționează deoarece undele radio pot penetra obiecte precum zidurile, pentru ca apoi să se reflecte când ajung pe un corp uman (apa din corpul nostru nu e cel mai bun mediu în care să se propage undele radio) și să ajungă înapoi prin zid, la emițător. Important e cum sunt interpretate ulterior informațiile, iar de asta se ocupă inteligența artificială.

O rețea neurală primește informații în cadrul unui proces de învățare asistată, însă tot rămâne problema distingerii între diverse membre ale corpului. Un semnal wireless nu poate fi etichetat ”în orb”, așa că inteligența artificială a fost antrenată cu ajutorul unei camere video și fără un perete, astfel încât sistemul să vadă cu adevărat ce se întâmplă. Acesta a etichetat toate mișcările, iar acestea au fost folosite ca referință pentru a vedea chiar și oamenii ”invizibili”, ascunși în spatele unui perete.

În plus, inteligența artificială poate distinge între doi indivizi diferiți, cu o precizie de peste 83%. Așa cum menționam deja, sistemul a fost folosit deja în cazul unor pacienți cu Parkinson și ar putea fi preferat deoarece este o metodă mult mai puțin invazivă de a învăța despre mișcările acestora, chiar la ei acasă.